2008. augusztus 16., szombat

A sötét lovag (2008)




GYAKORLATILAG SPOILERMENTES!
Nem minden idők legjobb filmje.

Az elmúlt időszak legjobban várt filmjének ígérkezett a Sötét lovag az Imdb-s cécó nélkül is, de miután minden idők legjobb filmjévé lépett elő az oldalon, ez tovább fokozódott. Heath Ledger szomorú elvesztése nyomán szintén rengeteg szó esett a filmről. Ezek után egyértelmű volt, hogy bődületes anyagi siker várható, ám, hogy milyen minőségű lesz a film, senki nem tudhatta biztosan. Nos, nagyon jó film született. Nagyon jó, de közel sincs hozzá, hogy a Keresztapával, vagy esetleg az Aranypolgárral említsük egy lapon. Teszem hozzá, azóta már nem is első.




A filmmel kapcsolatban sokat lehetett hallani a Gyilkos tréfa című képregény-epizódról (a magyar Batman első száma volt, zseniális!), illetve az éppen most magyarul is megjelent Arkham Elmegyógyintézet (szintén perfekt!) albumról. Nos, valóban jelen vannak, leginkább a képi megjelenítés, a sötét tónusok, ugyanazok a domináns színek, itt-ott hangulatok, ám a film igen távol van a képregénytől. A Gyilkos tréfa afféle Joker eredettörténet, a filmben azonban semmit nem tudunk meg róla, ki is ez az ördögi figura. Ez nem feltétlen rossz gondolat, hiszen a megfoghatatlan, ismeretlen gonosz, mindig félelmetesebb annál, amiről mindent tudunk. Az Arkham-sztorit még kevésbé tudom belelátni a történetbe. Az ott nagyon erősen megjelenő stilizáció itt nyomokban sincs meg, a film készítői komoly realizmusra törekedtek. Kissé előjön a Street Fighter effektus néhol. A két film természetesen ég, és föld, ám mindkét esetben nagyon görcsösen igyekeztek valami valósághű keretet találni, melyről apróbb módosítások után a tabló egyik szereplője sem lóg le. SF: totális csőd. TDK: általában jól sikerült, ám sok dolog béna lett. Teljesen egyértelmű, hogy a film legfőbb ihlető forrása nem az emlegetett két képregény-remek, hanem Michael Mann Szemtől szemben-je. Joker az elején excentrikus stílusú, ám azt leszámítva mezei bankrabló, bérgyilkos. Ő áll harcban a törvény szolgáival, akik fanatizmusukat tekintve nem sokban különböznek tőle. Az első jelenet egy az egyben Mann filmjét idézi meg, de a mozi egészén megfigyelhető az ihletmerítés. Ezen most - a spoilereket elkerülendő - nem mennék végig jelenetről jelenetre, de ettől még tény marad.

Jó film a Sötét lovag, ám talán kissé túl hosszú, és emiatt is vannak az egyenetlenségek, ám jól megcsinált, becsületes munka, egy kiváló Ledger-rel, pompás akciókkal, gyengécske befejezéssel.