2008. január 25., péntek

Az új Bond-gonosz



A Julian Schnabel meglehetősen jól sikerült Szkafander és a pillangó-jából megismert színész, Mathieu Amalric alakíthatja a legújabb James Bond-mozi negatív hősét.

2008. január 22., kedd

Elhunyt Heath Ledger



Holtan találták szobájában a 28 éves színészt. A halál okát még nem hozták nyilvánosságra, ám állítólag drogokkal kapcsolatos.

2008. január 20., vasárnap

Juno




Mire eljut hozzánk, a film már rég kultikusnak számít Hollywoodban, készítői celebritások, a szófordulatai integrálódtak az egyetemes szleng-adatbázisba. A két név, amely legtöbbször szerepel a filmről szóló írásokban, Diablo Cody, és Ellen Page. Előbbi egy hírneves bloggerből (Red Secretary, Pussy Ranch, Entertainment Weekly, most éppen MySpace oldalán ír) lett sztriptíztáncosnő, majd forgatókönyvíró (valójában: Brook Busey-Hunt), aki ezzel a mozival végképp befutni látszik. Már egy tv-szérián (The United States of Tara) dolgozik Spielberggel, s slasher-rendezői karrierről álmodozik. Ellen Page pedig egy húszéves kanadai színésznő, akit eddig leginkább a Hard Candy bizarr tinédzsereként, és az X-Men 3. Kitty Pryde-jaként ismerhettünk. Mindkettejük eddigi főművének tekinthető a Juno, melyről a kritikusok elsöprő többsége rendkívül pozitív kritikákat közölt, s pénzügyileg sem szerepel rosszul (2,5 millióba került, s eddig 78 milliót gereblyézett össze).



A történet első blikkre nem tűnik túl különlegesnek: egy tizenhat éves lány (Page) terhes lesz, és próbálja valahogy megoldani ezt a helyzetet. A film azonban nem a megszokott úton indul tovább. A szülők itt nem üvöltöznek, s nem akarják kolostorba küldeni csemetéjüket, a leányanya nem omlik össze, s nem veszti el az irányítást az események felett, a szülés mellett dönt, s nevelőszülőknek szánja az újszülöttet. Nem csoda, hogy a már említett két hölgy neve merül fel legtöbbet a film kapcsán, a Jason Reitman (Thank You for Smoking) rendezte mozi legnagyobb erőssége a hibátlan forgatókönyv, valamint főszereplője kitűnő alakítása. A párbeszédek szélvészgyorsak, szellemesek, és roppant pontosak; minden színész valósággal lubickol szerepében. Az időzítés mindvégig tökéletes, a cselekmény felépítése nemkülönben (két jelenet azért igazán végezhette volna a vágószobában). Mindenki megkapja a maga "nagyjelenetét": Olivia Thirlby emlékezetes pillanata, mikor Junóval örökbefogadó szülőket keresnek, Jennifer Garner a bevásárlóközpontban, J.K. Simmons lányát tanítgatja a szerelem alapelveire, stb. Ellen Page pedig végig ragyogó, ám a terhesség bejelentése mindenképpen az erős pillanatok közé tartozik. Ennél többet már felesleges lenne elmondani a filmről, hiszen főleg hangulata, párbeszédei, karakterei teszik 2007 valószínűleg legjobb filmjévé. Többek között Roger Ebert szerint is. (És szerintem is.)